Direktor uprave za varno hrano: Ves v Sloveniji pridelan med je varen

Ljubljana, 17. decembra - V Sloveniji pridelan med je popolnoma varno živilo in ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi, je na današnji izredni seji upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) poudaril direktor Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin Janez Posedi. ČZS opozarja, da so bile nekatere izjave glede varnosti medu neutemeljene in zavajajoče.

Brdo pri Lukovici, ČZS.
Čebele, čebeljnjak.
Foto: Franja Zagorc/STA

Predstavniki uprave za varno hrano so na seji podali pojasnila glede poročila o posebnem nadzoru nad proizvodnjo, prometom in uporabo pripravkov za zatiranje varoj v letu 2015 ter izjav njenih predstavnikov v medijih, so sporočili iz ČZS.

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je opozorila, da je bila njena izjava v današnji informativni oddaji 24ur na POP TV vzeta iz konteksta, kot taka pa zavajajoča.

"ČZS ne podpira uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoj, obsoja zavajanje čebelarjev s strani podjetja APIS M&D glede sestavin pripravka za zatiranje varoj in zahteva prevzem odgovornosti za podajanje neutemeljenih in tendencioznih javnih izjav glede varnosti slovenskega medu," so zapisali na ČZS.

Javna svetovalna služba v čebelarstvu ves čas daje velik poudarek zagotavljanju varnih čebeljih pridelkov, poudarjajo na ČZS. "S tem namenom je v letu 2003 sprejela in uveljavila doktrino o sonaravnem zatiranju varoj in v skladu z njo čebelarje izobražuje in usposablja ter izvaja tudi druge številne dejavnosti v tej smeri," so še zapisali.

Veterinarji uprave za varno hrano in veterinarstvo so poleti po ugotovljenih nepravilnosti v družbi APIS M&D z Vrhnike, ki pripravlja pripravke za zdravljenje varoze, z namenom ugotavljanja ostankov aktivnih in pomožnih substanc ter organskih spojin v vosku in medu opravili nadzor pri 20 čebelarjih, ki so jim odvzeli 20 vzorcev medu in 21 vzorcev satja z medom.

Uprava je ugotovila, da čebelarji v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate za zdravljenje varoje. Ostanke aktivnih učinkovin so ugotovili tako v medu kot v satju. Po navedbah uprave količine ostankov v medu sicer ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov, medtem ko izdelki iz medu s satjem, ki se pojavljajo na trgu, lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.

mlu/ap
© STA, 2015