Cilj Young BSF je dati priložnost idejam mladih

Ljubljana, 24. avgusta - Dati mladim priložnost, da so njihove zamisli slišane, je cilj Blejskega strateškega foruma za mlade, ki bo letos že petič zapored uvedel glavni dogodek slovenske zunanje politike, Strateški forum Bled (BSF). "Treba je odpreti oči za ideje mladih," je za STA dejala Simona Leskovar, ki vodi organizacijo letošnjega Young BSF.

Bled, Blejsko jezero.
Strateški forum Bled (BSF) za mlade.
Out and about.
Vožnja s pletnami.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot vsako leto, bo Young BSF, kot se dogodek uradno imenuje, posvečen "perečim temam, ki zadevajo tudi trenutne upravljavce naše države in želimo, da bi slišali kaj imajo mladi povedati".

"Mladi imajo vizije in ideje in potrebno jim je prisluhniti, saj znajo razmišljati izven ustaljenih tirnic," je dejala Leskovarjeva.

Letos bo na Bledu zadnji konec tedna v avgustu okoli 35 posameznikov z vsega sveta, starih med 28 in 38 let, razpravljalo o inovativnem podjetniškem okolju, o okolju prijaznem razvoju ter o varnosti in nadzoru na internetu.

Tri, sicer zelo široke teme, bo kot rdeča nit povezovala razprava o partnerstvu vizij, torej o zaupanju in sodelovanju, ki bosta tudi v ospredju BSF, pravi Leskovarjeva. "Brez zaupanja ni partnerstev, ki rojevajo vizije za prihodnost."

Ne gre toliko za iskanje konkretnih rešitev, ampak "predvsem za to, da razpravljamo o aktualnih vsebinah, izmenjamo poglede in da mladi udeleženci stkejo vezi med seboj, ki jih v prihodnje lahko uporabijo."

Organizatorji si tudi letos želijo, da bi ustvarili dogodek, ki bi udeležencem ostal v spominu, je dejala Leskovarjeva, ki letošnji Young BSF pripravlja z majhno, a predano ekipo.

Na pretekle izdaje Young BSF, ki se je uveljavil kot tradicionalni dogodek pred Strateškim forumom, Leskovarjeva gleda kot na uspešne. "Le tako je dogodek lahko rasel in se širil".

Organizatorji se v preteklosti niso držali nekega določenega koncepta in Young BSF je bil vsako leto zastavljen nekoliko drugače ter tako odseval pristope posameznikov, ki so ga pripravljali, je dejala.

A kljub temu je bil cilj vedno isti - "pripeljati skupaj zanimivo skupino mladih ljudi različnih profilov...ki razpravljajo o različnih tematskih vprašanjih," pravi Leskovarjeva, ki poudarja, da morajo vsi udeleženci v razpravi biti enakovredni sogovorniki.

Večina udeležencev bo tujcev, ki bodo sploh prvič v Sloveniji. Povabili so širok nabor "mladih profesionalcev, ambicioznih voditeljev" iz vrst diplomatov, podjetnikov, akademikov, nevladnikov ter predstavnikov civilne sfere, je letošnjo zasedbo opisala Leskovarjeva.

Dodaja, da udeleženci med drugim prihajajo iz Afganistana, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Črne Gore, Finske, Italije, Irana, Kolumbije, Mehike, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.

mas/eho
© STA, 2015