Znanstveniki in strokovnjaki svarijo pred uporabo umetne inteligence v vojaške namene

Buenos Aires, 28. julija - Več kot 1000 znanstvenikov, raziskovalcev in tehnoloških strokovnjakov je te dni podpisalo pismo, v katerem svarijo pred nevarnostmi t. i. avtonomnega orožja. Kot opozarjajo, je povezovanje umetne inteligence in vojaške opreme izredno "slaba ideja".

Japonska, Chiba.
Humanoidni robot Pepper, ki je sposoben prepoznati človekova čustva in se nanje ustrezno odzvati.
Foto: Xinhua/STA

Med podpisniki pisma so znanstvenik Stephen Hawking, tehnološki podjetnik in ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk ter soustanovitelj Appla Steve Wozniak, podpise pa so prispevali tudi nekateri slovenski znanstveniki. Pismo bodo uradno predstavili danes na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v Buenos Airesu.

"Področje umetne inteligence je doseglo točko, ko bo uporaba avtonomnega orožja mogoča ne čez nekaj desetletij, ampak že čez nekaj let," opozarjajo podpisniki. Avtonomno orožje za napad na tarčo ne potrebuje ukaza. Šlo bi lahko npr. za kvadrokopterje z nameščenim orožjem, ki bi znali sami poiskati in likvidirati osebe, ki ustrezajo določenim kriterijem.

Na kocki je veliko - avtonomno orožje po njihovem mnenju predstavlja tretjo generacijo vojaške tehnologije - po izumu smodnika in jedrskega orožja. A za razliko od jedrskega orožja je proizvodnja vojaške opreme z umetno inteligenco relativno poceni, zato bi v primeru nove oboroževalne tekme med vojaškimi silami takšne naprave hitro postale "novodobne kalašnikovke", do katerih bi se prej ali slej dokopali tudi kriminalci in teroristi.

"Tako kot si večina kemikov in biologov ne želi imeti opravka s kemičnim in biološkim orožjem, si tudi strokovnjaki s področja umetne inteligence ne želijo ustvarjati orožja z umetno inteligenco," so zapisali podpisniki.

Ob tem so prepričani, da ima umetna inteligenca za človeštvo velik potencial. Orožje, ki temelji na umetni inteligenci, pa je po njihovem izredno slaba ideja. "To je treba preprečiti, in sicer s prepovedjo vsakršnega avtonomnega orožja, ki deluje brez ukazov človeka in je namenjeno za napad," so zaključili.

pc/fz
© STA, 2015