Do konca meseca vložitev napovedi za odmero dohodnine

Ljubljana, 3. julija - Zavezanci za plačilo dohodnine, ki niso prejeli informativnega izračuna za leto 2014, morajo napoved za odmero dohodnine vložiti sami, rok za to pa je 31. julij, so danes sporočili iz Finančne uprave RS.

Ljubljana.
Denar, evro, seznam.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zavezanec mora dohodninsko napoved vložiti sam, če je v koledarskem letu prejel dohodke, od katerih se plačuje dohodnina, ki presegajo 3302,70 evra, ali dohodke za začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda RS za zaposlovanje, ki posreduje delo dijakom in študentom, ki presegajo 2477,03 evra, če izpolnjuje pogoje za priznanje študentske olajšave.

Zavezanci so tudi tisti, ki so prejeli pokojnino, od katere je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, pokojnino, pri tem pa je pri akontaciji dohodnine uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ali pokojnino, od katere ni bila obračunana in plačana akontacija dohodnine in pri
tem tudi ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, vendar je poleg pokojnine prejel dohodke (od katerih se plačuje dohodnina), višje od 80 evrov.

Obrazec za odmero dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/dohodnina/letna_odmera_dohodnine/#c1075.

Napoved je mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu http://edavki.durs.si/.

jb/jb
© STA, 2015