Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Številni najdeni predmeti ostanejo na policiji in končajo na dražbi

Kranj, 2. julija - Gorenjski policisti hranijo številne izgubljene predmete. Največ jih je v Kranju, kjer od lanskega januarja na lastnike čaka še 86 najdenih predmetov, in na Brniku, kjer je takih predmetov 82. Največ predmetov se izgubi in najde v času dopustov v trgovskih centrih in na letališču.

Ljubljana.
Policija, policist.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot v sporočilu za javnost pojasnjuje predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, so med najdenimi predmeti tablični računalniki, mobilni telefoni, torbice, gotovina, kolesa, alkoholne pijače, zlatnina, ročne ure, igralne naprave, očala, oblačila, orodje, smučarska oprema in drugi bolj ali manj običajni predmeti.

Verjetno je bil najbolj dragocen predmet oziroma predmeti, ki so jih gorenjski policisti prevzeli od najditelja, nekaj 100.000 evrov vreden nakit, ki ga je leta 2012 našel delavec v enem od blejskih hotelov. Nakit je bil po postopku dokazovanja lastništva vrnjen ruski državljanki.

Pri vrednejših predmetih se ne zgodi pogosto, da lastnika ne bi našli. Predmeti, ki jih lastniki ne prevzamejo, sicer po enem letu lahko končajo na javni dražbi, kjer se v skladu s pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi prodajo najboljšemu kupcu.

Najden predmet lahko obdrži tudi najditelj. Vendar mora postopek prenosa lastništva potekati v skladu s predpisi, kar pomeni, da mora biti najden predmet na policiji najprej uradno evidentiran, potem javno objavljen, šele po enem letu pa najditelj lahko postane tudi lastnik, če se v postopku že prej tako odloči.

Podatki o najdenih predmetih so na spletni strani http://policija.si/index.php/najdeni-predmeti. Če predmeta ne hranijo na policiji, pa ga na tem seznamu ni.

"V našem interesu je, da predmeti najdejo svoje lastnike, čeprav bi bilo še bolje, da se sploh ne bi izgubili," poudarjajo na policiji in zato ljudi opozarjajo, naj imajo predmete pri sebi in naj jih ne puščajo brez nadzora.

tzu/td
© STA, 2015