Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kitajska druga po površini vinogradov na svetu

Pariz, 27. aprila - Kitajska je prehitela Francijo in je zdaj na drugem mestu po površini vinogradov na svetu za Španijo, je danes objavila Mednarodna organizacija za trte in vino. Po njihovih podatkih so lani na Kitajskem vinsko trto gojili na 799.000 hektarjih, v Španiji pa na 1,02 milijona. Sledita Francija (792.000 hektarjev) in Italija (690.000 hektarjev).

Brda.
Trta, vinograd.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Francozi sicer ostajajo največji pridelovalci vina na svetu, na leto ga pridelajo 47 milijonov hektolitrov. Največ tudi zaslužijo z izvozom žlahtne kapljice, in sicer 7,7 milijarde evrov.

Leta 2014 je šlo v izvoz 104 milijonov hektolitrov vina. Največji izvozniki so Španci, sledijo pa Italija, Francija, Čile in Avstralija. Največ vina pa uvozijo Nemčija, Velika Britanija in ZDA. Lani smo na svetu popili okoli 240 milijonov hektolitrov vina, največ pa ga je steklo po grlih Američanov - 30,7 milijona hektolitrov.

Kitajska postaja vse pomembnejši igralec na vinskem trgu. Leta 2000 so bili tam zgolj štirje odstotki svetovnih površin, na katerih raste vinska trta, lani pa že 11 odstotkov.

jk/aju
© STA, 2015