NIJZ: Bolniki z znaki ošpic naj najprej pokličejo zdravnika

Ljubljana, 12. marca - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo osebe, pri katerih bi se pojavili znaki, podobni ošpicam, naj ostanejo doma in se najprej po telefonu posvetujejo s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih. S tem želijo preprečiti nadaljnje širjenje ošpic. Do sedaj je bilo obravnavanih okoli 500 oseb, a niso zaznali nobenega novega primera ošpic.

Na nacionalnem inštitutu navajajo, da so ošpice zelo nalezljive in se virus še do dveh ur zadržuje v zaprtem prostoru. Zato je pomembno, da je zdravstvena služba na sprejem takega bolnika pripravljena, saj se na ta način lahko prepreči nadaljnje širjenje okužbe.

V petek so namreč pri medicinski sestri na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljani potrdili okužbo z ošpicami. Preden je zbolela, je med 2. in 4. marcem delala v sprejemni ambulanti pediatrične klinike.

Zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje takoj začel z epidemiološko preiskavo, v okviru katere so morali identificirati otroke, njihove svojce in osebje, ki so bili v stiku z bolnico.

V okviru epidemiološke preiskave, ki še vedno poteka, je bilo do zdaj obravnavanih okoli 500 oseb. Če so ugotovili, da otrok ali odrasel, ki je bil v stiku z medicinsko sestro, ni bil cepljen ali ni prejel dveh odmerkov cepiva, so jim svetovali cepljenje. Pri nekaterih posebej ogroženih pa je potrebna tudi zaščita z imunoglobulini.

ago/td
© STA, 2015