Obsojenim novinarjem Al Džazire v Egiptu bodo ponovno sodili

Kairo, 1. januarja - Sodni proces proti trem v Egiptu zaprtim novinarjem Al Džazire bodo ponovili. Prizivno sodišče v Kairu je namreč ugodilo njihovi pritožbi po zaslišanju, ki je trajalo le okrog pol ure. Novinarje so na dolge zaporne kazni obsodili zaradi očitkov o sodelovanju s prepovedano Muslimansko bratovščino.

Egipt, Kairo.
Sodni proces proti trem v Egiptu zaprtim novinarjem Al Džazire, ki so jih obsodili zaradi očitkov o povezavah s terorizmom, bodo ponovili.
Odvetnik obsojenega novinarja Mohammeda Fahmyja po zaslišanju v Kairu.
Foto: Xinhua/STA

Avstralskega novinarja Petra Gresta in njegova kolega Mohammeda Fahmyja in Bamerja Mohameda so junija obsodili na zaporne kazni od sedem do deset let, ker da so podpirali Muslimansko bratovščino in širili lažne informacije.

Kljub odločitvi prizivnega sodišča o ponovnem sojenju novinarji ostajajo za zapahi. Njihova obramba je pojasnila, da lahko izpustitev na prostost po plačilu varščine odobri sodišče, na katerem jim bodo ponovno sodili.

Al Džazira v Egiptu velja za trobilo Muslimanske bratovščine. Egiptovska vlada od odstavitve islamističnega predsednika Mohameda Mursija sredi leta 2013 ostro posreduje proti privržencem bratovščine.

tom/mlj/tom
© STA, 2015