Zaradi prehrane in prenajedanja med prazniki se v povprečju zredimo za 1,5 kilograma

Ljubljana, 31. decembra - Ob praznikih je pomembno, da smo ob vseh sladkih, mastnih in slanih dobrotah čim bolj zmerni, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Za praznike je namreč značilno tudi pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti, zaradi česar se v tem času pogosteje zredimo, v povprečju za 1,5 kilograma.

Ljubljana.
Restavracija, gostinstvo, hrana, obed, kruhki, sendviči, jedi, priprava, ribje jedi.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po besedah Mateja Gregoriča z inštituta je pomembno, da dnevne obroke načrtujemo vnaprej in se tako izognemo ponovljivemu prenajedanju. Ob tem pazimo tudi na velikost obrokov, ob vsakem obroku pa skušamo zaužiti tudi nekaj vode ali čaja.

Gregorič svetuje, da skušamo recepte spremeniti tako, da vključimo čim manj sladkorja, soli in maščobe. Izberemo lahko tudi bolj puste vrste mesa, vidno maščobo pa odstranimo.

Maja Zorko z inštituta pa opozarja, da je poraba alkohola na prebivalca v Sloveniji zelo visoka. Glede posledic tveganega in škodljivega pitja alkohola sodimo med najbolj obremenjene države EU.

apr/pse
© STA, 2014