Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Drogerie markt iz prodaje umika otroško proseno kašico z rižem

Ljubljana, 17. decembra - Podjetje Alnatura se je odločilo, da iz previdnosti s trga umika izdelek Alnatura otroška prosena kašica z rižem (400 g), ki ima rok uporabnosti 30. avgust 2015. Pri testiranju kašice so namreč ugotovili sledi tropanskih alkaloidov. Kašica je naprodaj v trgovinah dm drogerie markt, zato jih ta umika iz prodaje.

Kot so sporočili iz podjetja dm drogerie markt, je podjetje Alnatura že v preteklosti umaknilo drugo kašico iz enakih razlogov in tako izvedlo obširno raziskavo žitnih kašic. Izmed vseh testiranih kašic so bili odkloni ugotovljeni le pri otroški proseni kašici z rižem. Da bi izključili vsakršna tveganja za dojenčke in majhne otroke, se je podjetje Alnatura odločilo, da iz previdnosti omenjeno otroško proseno kašico z rižem umakne s trga.

V podjetju dm stranke, ki imajo omenjeno kašico, naprošajo, da izdelek vrnejo v katerokoli prodajalno dm, kjer bodo prejele nadomesten izdelek ali v celoti povrnjeno kupnino.

Tropanski alkaloidi se v naravi nahajajo v nekaterih rastlinah in jim služijo kot obramba pred plenilci. Takšne rastline posamično rastejo tudi na pridelovalnih površinah žitaric, zato lahko pri žetvi zajamejo tudi njihova semena, ki nato pristanejo v živilu.

Takšne "tujke" po žetvi zlahka izločijo, z najmodernejšo laboratorijsko analizo pa lahko zaznajo tudi neznatne sledi, pojasnjujejo v podjetju. Ob tem dodajajo, da je proizvajalec sprejel nadaljnje ukrepe za nadzor v proizvodni verigi.

vpu/apo
© STA, 2014