Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nekatere reke že presegle opozorilno vrednost

Ljubljana, 1. decembra - Nekatere reke v osrednjem, zahodnem in jugozahodnem delu države so že presegle opozorilno vrednost, vodostaj rek na tem območju pa še narašča, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Od polnoči do 14. ure je namreč na Notranjskem in v Brkinih padlo od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, do večera pa bo padlo še do okoli 20 litrov.

Ljubljana, Vič.
Potok, narasla voda.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Reka Vipava je pričela poplavljati ob strugi, gladina pa še narašča. Kot opozarjajo na Arsu, bo v prihodnjih urah poplavljala vzdolž struge predvidoma na območjih pogostih poplav.

Tudi reka Pivka v srednjem in spodnjem toku še narašča in poplavlja. Pretok reke Reke se medtem umirja, vendar na izpostavljenih mestih še poplavlja v srednjem in spodnjem toku.

Ljubljanica pa poplavlja na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav, njen pretok je ustaljen.

Še vedno naraščajo tudi reke na območju Idrijsko Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja in Polhograjskih Dolomitov ter na širšem ljubljanskem območju. Zvečer so na teh območjih še možna razlivanja ob strugah. Poljanska Sora bo v prihodnjih urah dosegla opozorilni pretok, možna pa so tudi razlivanja ob strugi. Zvečer in ponoči lahko v manjšem obsegu poplavi reka Sava v Zasavju, so še zapisali na Arsu.

V torek zjutraj bo ob slovenski obali povišano plimovanje morja, med 5. in 7. uro lahko morje poplavi nižje dele obale.

zc/szo/apo/apo
© STA, 2014