Oktobra priliv mladih na zavod za zaposlovanje, prijava mogoča prek spleta

Ljubljana, 29. septembra - Zavod RS za zaposlovanje v oktobru predvsem študente, ki takrat zaključujejo izobraževanje in jim poteče status, opozarja na različne elektronske možnosti sodelovanja. Prek portala PoiščiDelo.si jim je omogočena hitra prijava v evidenco brezposelnih, pa tudi ažurna komunikacija z zavodom. Številne elektronske storitve so na voljo tudi delodajalcem.

Ljubljana.
Mladi, študenti, prestolnica, center.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so poudarili na zavodu, ves čas nadgrajujejo možnosti elektronskega sodelovanja z uporabniki - tako brezposelnimi kot delodajalci.

Portal PoiščiDelo.si mladim in drugim brezposelnim ter iskalcem zaposlitve po njihovih besedah omogoča "hitro in ažurno komunikacijo ne glede na geografsko oddaljenost uporabnika od najbližjega urada za delo, kar prihrani čas in potne stroške".

Vsi, ki se želijo prijaviti v evidenco brezposelnih na zavodu, lahko to prek spleta naredijo kadarkoli, 24 ur na dan, na povezavi www.poiscidelo.si. Po oddaji vloge bodo na elektronski naslov prejeli datum prvega zaposlitvenega svetovanja pri kariernem svetovalcu, poleg tega pa tudi poglavitne informacije o iskanju zaposlitve, pravicah in obveznostih, so pojasnili na zavodu.

Portal PoiščiDelo.si brezposelnim in iskalcem zaposlitve na enem mestu omogoča pregled prostih delovnih mest, naročanje na SMS sporočila in elektronska obvestila (eObvestila) o prostih delovnih mestih, predstavitev delodajalcem in komunikacijo z delodajalci (Predstavi se), nasvete za iskanje zaposlitve (eSvetovanje), elektronsko oddajo prijave v evidenco brezposelnih oseb in evidenco iskalcev zaposlitve ter elektronsko oddajo vloge za pridobitev denarnega nadomestila.

Brezposelnim osebam, ki se s svetovalcem dogovorijo za poslovanje preko portala, so na voljo še komunikacija s svetovalcem, sporočanje o aktivnostih iskanja zaposlitve, pregled vabil, obvestil in napotitev na prosta delovna mesta, sporočanje sprememb podatkov in zaposlitvenih ciljev ter pregled vključevanja v programe zaposlovanja.

Delodajalcem je v okviru elektronskih storitev (eStoritve) omogočeno elektronsko sporočanje prostih delovnih mest ter iskanje med profili iskalcev zaposlitve, ki jim ponuja poizvedovanje med prijavljenimi iskalci zaposlitve po izbranih kriterijih in stik z iskalci preko elektronskega poštnega predala. Možna je tudi izmenjava dokumentacije z izvajalci javnih del.

Na voljo jim je še elektronski vpogled (eVpogled) v vloge za delovna dovoljenja za zaposlitev tujcev, v tem okviru pa naročanje potrdil o vloženi vlogi in pridobivanje informacij o posamezni vlogi. Računajo lahko na vnos obvestila o delavcih v odpovednem roku in sporočanje podatkov o nadomestilih stroškov bruto plače, izplačanih delavcu za dneve njegove odsotnosti z dela v času odpovednega roka (eDOR).

mrn/bg
© STA, 2014