Policija ob povečanem prometu na cestah poziva k previdnosti

Ljubljana, 19. julija - Na policiji opozarjajo, da bo v prihajajočem koncu tedna na slovenskih cestah ponovno povečan promet, predvsem v smeri proti turističnim krajem. Poleg tega na cestah pričakujejo večje število kolesarjev in voznikov enoslednih motornih vozil, zato voznike pozivajo k pazljivosti.

Hrvaška.
Avtocesta, avtomobili, zastoj, kolona vozil, počitnice.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta po navedbah policije prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Poleg vročine in gostejšega prometa oz. zastojev se na cestah v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Zato policisti vsako leto med 1. junijem in 31. avgustom pripravijo vrsto preventivnih in represivnih ukrepov, s katerimi želijo zagotoviti varnost cestnega prometa tudi v poletnih mesecih.

Da bi bila udeležba v cestnem prometu čim bolj varna za vse udeležence, policisti voznikom svetujejo, naj bodo pozorni na pešce, kolesarje, motoriste in mopediste ter naj upoštevaje pravila o prednosti. Poleg tega jim svetujejo, naj pri vožnji ne precenjujejo svojih sposobnosti, da se na pot odpravijo spočiti, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač, prepovedanih drog, zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ter da uživajo zadostno količino brezalkoholnih pijač. Policisti še pozivajo, naj bodo vozniki korektni in strpni do drugih udeležencev.

Policisti bodo v tem času prisotni na vseh kritičnih odsekih, kjer so nesreče najpogostejše, pa tudi ob zastojih, kjer bodo pomagali udeležencem cestnega prometa ter v skladu s svojimi pristojnostmi in infrastrukturnimi zmožnostmi poskušali zagotavljati čim večjo pretočnost prometa. Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč.

Nadzori prometa bodo usmerjeni predvsem v neprilagojeno hitrost, psihofizično stanje voznikov in preprečevanje agresivne vožnje. Policisti bodo zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov dosledno ukrepali. Zlasti sistematično bodo nadzirali večkratne kršitelje cestnoprometnih predpisov, so še zapisali na policiji.

apo/pa
© STA, 2013