V velikem delu Slovenije sneži, sneg se že prijemlje cestišča

Ljubljana, 13. januarja - V velikem delu Slovenije sneži, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo do ponedeljka popoldne zapadlo tudi do med 30 in 40 centimetrov snega. Trenutno sneži v osrednji Sloveniji ter delu Dolenjske in Celjske; na Primorskem dežuje. Ponekod se sneg že prijemlje cestišča, primorsko avtocesto pa že plužijo, zato voznikom svetujejo previdnost.

Ljubljana.
Cesta, sneg.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po napovedih vremenoslovcev se bodo padavine danes postopno razširile nad vso Slovenijo. Do ponedeljka popoldne bo največ snega zapadlo v južnem delu osrednje Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem ter v hribih Primorske, in sicer od 30 do okoli 40 cm. Drugod, razen na severu in severovzhodu, pričakujejo od 20 do 30 cm snega. Zmerna burja bo predvsem na Notranjskem ponoči in v ponedeljek dopoldne delala tudi zamete.

Primorsko avtocesto že plužijo; na cesti Ajdovščina-Col-Črni vrh-Godovič zaradi zasneženega cestišča velja prepoved vožnje za priklopnike in polpriklopnike.

Marjan Koler iz Družbe za avtoceste v RS (Dars) je sporočil, da je zimska služba sicer ustrezno pripravljena na predvidene snežne razmere na avtocestah in hitrih cestah, njihove dežurne službe pa so že ponoči pričele s preventivnim posipanjem vozišč. Ker je predvideno, da se bodo padavine proti večeru in čez noč okrepile, ponehale pa šele v ponedeljek proti večeru, na Darsu voznikom svetujejo, naj se v službo oziroma po opravkih odpravijo pravočasno in če je le možno z ustrezno zimsko opremo. Priporoča tudi uporabo javnih prevoznih sredstev.

Obilnejše sneženje in otežene razmere na cestah je sicer po podatkih Darsa mogoče pričakovati predvsem na območju Razdrtega in Logatca ter med Ljubljano in Trojanami. Manj težav je pričakovati na območju ljubljanskega obroča in dolenjskega kraka, medtem ko na prekmurski avtocesti skupaj z območjem Maribora ter gorenjski avtocesti ne pričakujejo večjih težav.

Sneg danes otežuje promet tudi na Hrvaškem, in sicer v Gorskem kotarju, Liki ter nekaterih delih osrednje Hrvaške in Slavonije. Najhuje je na avtocesti Zagreb-Reka med izvozoma Kikovica in Vrbovsko ter na avtocesti A1 med izvozom Bosiljevo in predorom Sv. Rok, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najvišje današnje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. V ponedeljek bo po nižinah Primorske deževalo, drugod pa snežilo. Popoldne bo sneženje oslabelo in od zahoda prehodno ponehalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, na Primorskem do 5, najvišje dnevne pa od -4 do 1, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

np/set/ako/ako
© STA, 2013