V poplavah je treba poskrbeti za svojo varnost

Ljubljana, 5. novembra - Na upravi za zaščito in reševanje ob poplavah, ki so zajele večji del države, opozarjajo, naj ljudje ne podcenjujejo moči vode. Med poplavami naj ljudje ne prečkajo vodnega toka, kjer jim voda sega do kolen, z avtomobilom pa ne prečkajo poplavljenih cest, ker lahko ostanejo ujeti v vodni pasti. Na ZZV Maribor pa opozarjajo še na zaščito živil.

Malečnik pri Mariboru, Most čez Dravo.
Malečnik pri Mariboru, most čez Dravo.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Med poplavami se zaradi neurejenih higienskih pogojev lahko pojavljajo izbruhi bolezni, ki jih v običajnih razmerah ne bi pričakovali, opozarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. Kot je navedeno v posebnih brošurah, ki opisujejo ukrepe v tovrstnih primerih in so objavljene na njihovi spletni strani, je v izrednih razmerah uživanje varnih živil zelo pomembno, saj je človek izpostavljen psihičnim in fizičnim naporom, stresu, pomanjkanju, podhranjenosti...

Med drugim opozarjajo, naj ljudje spremljajo informacije upravljavca vodovoda o kakovosti pitne vode in dosledno upoštevajo navodila o morebitnem prekuhavanju ali prepovedi uporabe pitne vode. Če je možno, je treba živila pred poplavo umakniti na varno, tista, ki so prišla v stik s poplavno vodo, pa zavreči.

Vsebino iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, naj preložijo v nove vreče, ki jih skladiščijo ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabijo. Zavreči je treba tudi pločevinaste konzerve z živili, ki so kakorkoli poškodovane, npr. so napihnjene, zarjavele, brez označb in živila v poškodovani, razpokani, polomljeni stekleni embalaži. Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti in stekleni embalaži, ki je prišla v stik s poplavno vodo, so verjetno varna. Če je le možno, zunanjost embalaže pred uporabo očistimo in jo v celoti operemo, še navajajo v brošurah.

Po umiku vode prostore prezračimo, naprave in opremo, ki so bili v poplavi poškodovani, pa izločimo iz uporabe. Tla in stene, ki so bili poplavljeni in zato onesnaženi z naplavinami, zemljo, blatom ipd. najprej očistimo s čisto vodo in jih na to s primernimi preparati razkužimo. Očiščene in razkužene prostore nato prezračimo in ogrejemo. Tako poskrbimo, da se čim prej posušijo, navajajo v brošuri Inštitut za varovanje zdravja RS in območni Zavodi za zdravstveno varstvo. Pred vstopom v poplavljene prostore vedno zagotovimo tudi električno varnost, še dodajajo.

V upravi za zaščito in reševanje ljudi na območjih, ki jih poplave še niso dosegle, opozarjajo, da lahko nekaj preventivnih ukrepov sprejmejo že vnaprej. Svetujejo jim, naj iz kletnih in pritličnih prostorov v višje prostore umaknejo stvari, ki bi bile lahko v poplavi poškodovane, prav tako naj na višje ležečih območjih parkirajo avtomobile ter na varno umaknejo živali.

Tisti, ki živijo na območju, kjer lahko voda poplavi celotno zgradbo, naj se pravočasno umaknejo na varno k sosedu ali sorodniku. Preden zapustijo dom pa je treba izklopiti elektriko, plin in vodovod. Predvsem pa naj vsi upoštevajo navodila pristojnih štabov civilne zaščite in reševalnih služb, še opozarjajo.

V Zavarovalnici Maribor pričakujejo, da bo škoda zaradi poplav velika. Obseg škod, ki jih bodo morale izplačati zavarovalnice, pa bi lahko dosegel tistega zaradi toče v letih 2008 in 2009. Zastopniki in cenilci so že na terenu, a ker voda še ni odtekla, prijav škod še niso začeli prejemati. Ko jih bodo, pa jih bodo obravnavali prednostno.

Pred prijavo naj zavarovanci škodo fotografirajo in preprečijo, da bi se še povečevala. Poškodovane ali uničene predmete pa naj zložijo na eno mesto, kjer si jih bodo lahko ogledali cenilci.

moz/moz
© STA, 2012