Morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale

Ljubljana, 31. oktobra - Plimovanje morja je danes med 8. in 11. uro povišano, morje bo preseglo višino 300 centimetrov na mareografski postaji Koper in ob tem poplavilo nižje ležeče dele obale, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Zaradi močnega južnega vetra vzdolž celotnega Jadrana pričakujejo povišano plimovanje morja tudi danes zvečer med 20. in 24. uro.

Izola.
Burja, razburkano morje, valovi.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Kot so zapisali v opozorilu, lahko morje zvečer preseže višino 315 centimetrov in ponovno poplavi.

V noči na četrtek bo tudi valovanje morja izraziteje, srednja višina valov na oceanografski boji je lahko višja od dveh metrov. Predvsem na piranskem rtu in ostalih valovom izpostavljenih območjih slovenske obale lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg običajno poplavljenih območij.

Povišano plimovanje morja bo tudi v četrtek dopoldne med 8. in 11. uro, ko lahko morje preseže višino 320 centimetrov na mareografski postaji v Kopru, so sporočili iz Arsa.

Sporočili so še, da je imela reka Krka danes ob 8. uri pretok 255 kubičnih metrov na sekundo in da je počasi upadala. Poplavljena so območja z vsakoletnimi poplavami ob reki Krki, na Ljubljanskem Barju ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa. Poplavljene površine se zaradi talečega snega zmanjšujejo počasneje, kot je običajno, so še zapisali.

jb/vr
© STA, 2012