Zaradi poplav na Goriškem poškodovane tudi številne ceste

Nova Gorica, 28. oktobra - Zaradi obilnega deževja in poplav na Goriškem je tudi veliko poškodb cest in raznih dostopnih poti. Ocen škode zaradi naravnih ujm še ni, bo pa ta po ocenah regijskega štaba za civilno zaščito velika.

Nova Gorica, rekreacijski park Panovec.
Poplave na Goriškem.
Poplavljeno območje rekreacijskega parka Panovec.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Nova Gorica, rekreacijski park Panovec.
Poplave na Goriškem.
Poplavljeno območje rekreacijskega parka Panovec.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Nova Gorica, Rožna dolina.
Poplave na Goriškem.
Obilno deževje, poplave.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica.

Šempeter pri Gorici.
Poplave na Goriškem.
Gasilci pri črpanju vode iz kletnih prostorov starega dela bolnišnice v Šempetru pri Gorici.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Šempeter pri Gorici.
Poplave na Goriškem.
Poplavljeni kletni prostori starega dela šempetrske bolnišnice.
Obilno deževje, poplave, zalita klet.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Na najbolj prizadetih območjih na Goriškem in Ajdovskem ustrezne službe že ves dan črpajo vodo in čistijo zalite prostore, odstranjujejo zemeljske nanose in zagotavljajo drugo pomoč.

Večina cest je prevoznih, se pa pojavlja vse več zemeljskih plazov. Eden od teh povzroča veliko preglavic stanovalcem hiše v naselju Potok pri Dornberku, kjer bo očitno potrebna občutna sanacija terena, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Samo Kosmač. V domu starejših v Gradišču nad Prvačino je voda zalila zaloge hrane in pijače.

V občini Miren - Kostanjevica je bilo poplavljenih več kot 40 objektov, nekaj manj v občini Renče - Vogrsko. Pri Bukovici se je sprožil zemeljski plaz, ki delno ovira promet. Do nekaterih objektov in stanovalcev so se gasilci lahko prebili le s pomočjo gumijastih čolnov.

Na Ajdovskem, kjer že ves dan piha močna burja, gasilci prečrpavajo vodo v industrijski coni v bližini reke Vipave v Batujah. Visoka podtalnica je zalila tudi prostore ajdovske gimnazije, v knjižnici je vdrla v kotlovnico, knjige ob tem niso ogrožene. Dodatni ukrepi za zaščito pred poplavami bodo potrebni tudi pri dveh hišah v Vrtovinu in Gojačah.

Ocen škode zaradi obilnega deževja in poplav na Goriškem še ni, bo pa po ocenah regijskega štaba za civilno zaščito velika. Danes se osredotočajo predvsem na pomoč ljudem, saj marsikje voda sploh še ni odtekla in vse posledice še niso vidne.

"Več časa za ocenjevanje bo v prihodnjih dneh, zagotovo pa škoda ne bo majhna, saj je bilo prizadeto širše območje ob reki Vipavi in njenih pritokih," je povedal Kosmač.

Od sobotnega dopoldneva do danes do 12. ure so v regijskem centru za obveščanje sprejeli skoraj 1500 klicev, operaterji so opravili tudi več kot 1300 odhodnih klicev oziroma povezav do ustreznih služb za zaščito in reševanje.

Iz regijskega centra prebivalce opozarjajo o ustreznem čiščenju prostorov, kamor je udrla meteorna voda in kanalizacija. V štabu CZ priporočajo, da prostore ob koncu čiščenj še dezinfecirajo z raztopino varikine. Vso embalažo in prehrambene artikle, ki so prišli v stik z vodo, je potrebno zavreči. Izjema so dobro zaprte in vodo nepropustne embalaže, ki jih je potrebno temeljito oprati.

rr/arh
© STA, 2012