Visoke temperature bodo vztrajale, padavin malo

Ljubljana, 16. avgusta - Vročina bo vztrajala do nadaljnjega, večje spremembe zaenkrat ni videti, je za STA povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Andrej Pečenko. Danes je sicer možnih nekaj ploh in neviht, vendar večjih količin dežja v prihodnjih dneh ni pričakovati. Letošnje poletje je po Pečenkovih besedah posebno prav zaradi majhne količine padavin.

Hrvaška, Loznica.
Poletje, vročina, ohladitev, bazen, počitnice, ljudje, kopalci, zabava, sprostitev.
Foto: Tanjug/STA

Tudi pozneje so sicer možne nevihte, vendar so po Pečenkovih besedah zaradi suhega zraka malo verjetne. "Podobno bo kot lani, sončno in vroče, temperature pa bodo nad 30 stopinjami Celzija, na začetku novega tedna morda tudi višje, do 33 ali 34 stopinj Celzija," je pojasnil. Spremembe so možne konec prihodnjega tedna, vendar je to zaenkrat še težko potrditi, je dejal Pečenko.

Letošnje poletje z visokimi temperaturami je po Pečenkovih besedah posebno zaradi zelo majhne količine padavin. "Temperature sicer niso tako visoke, kot so bile konec junija in na začetku julija, vendar vročina še kar drži, ni nobene osvežitve ali ohladitve," je pojasnil.

Zaradi vročine je bilo sicer izjemno leto 2003, ko je bila temperatura večje število dni nad 30 stopinjami Celzija. Posebnost je bilo tudi lansko obdobje s temperaturo nad 35 stopinjami Celzija. Konec avgusta, ko se pri temperaturah že poznata daljša noč in krajši dan, so namreč pet dni zapored izmerili več kot 35 stopinj Celzija, je dejal Pečenko.

V Sloveniji, predvsem na Primorskem, sicer še vedno obstaja velika nevarnost požarov v naravi, na Agenciji RS za okolje pa so pozvali tudi h gospodarni rabi pitne vode.

apr/ako
© STA, 2012