Velika požarna ogroženost razglašena na širšem območju Primorske

Ljubljana, 3. avgusta - Uprava za zaščito in reševanje je razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na širšem območju Primorske. V naravnem okolju je prepovedano kuriti, uporabljati odprti ogenj, puščati in odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Dolgotrajno suho vreme požarno ogroženost povečuje tudi drugod po državi.

Kitajska, Yunnan.
Požar v naravi, gozd, suha trava.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Velika požarna ogroženost od danes velja v občinah Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

Tudi drugod po Sloveniji, zlasti pa v južnem in jugovzhodnem delu države, se zaradi dolgotrajnega suhega in vročega vremena, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu, povečuje požarna ogroženost naravnega okolja. Na Upravi RS za zaščito in reševanje zato na teh območjih do nadaljnjega svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju dejavnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.

Požar, za katerega vzrok še ni znan, se je v četrtek popoldne vnel na Sveti gori pri Novi Gorici. Do požara je prišlo na težko dostopnem in zaradi ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev nevarnem terenu, ponoči pa se je zaradi vetra in prekinitve gašenja ogenj še nekoliko razširil.

tvr/apo
© STA, 2012