Nekatere stranke pozdravljajo, druge obžalujejo zavrnitev zakonika na referendumu

Ljubljana, 26. marca - Politične stranke, vključene v Gibanje za družinski zakonik, obžalujejo padec zakonika na referendumu, medtem ko so v SDS, NSi in SLS z izidom zadovoljni.

Ljubljana, DZ.
Poslanka SDS Alenka Jeraj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv: STA

Po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj so nasprotniki zakonika uspeli ljudem predstavili, kaj vsebuje. Po mnenju SLS je izid pokazal, da Slovenci ob spoštovanju različnosti vendarle spoštujemo tudi vrednote, na katerih je utemeljena naša družba. Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa pravi, da se je potrdilo, da obstaja možnost za boljši zakonik.

Predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću je žal, da zakonik ni uspel, saj po njegovem ni prinašal nobene slabe rešitve, medtem ko v SD po besedah poslanke Majde Potrata še vedno menijo, da referendum o družinskem zakoniku ne bi smel biti izveden. Po mnenju podpredsednice DeSUS Marije Gjerkeš Dugonik pa izid kaže na to, da Slovenci počasi sprejemamo spremembe.

V Listi Virant izid obžalujejo, vendar spoštujejo voljo volivcev, če so ocenili, da zakonik ni prava rešitev za slovenske družine. V LDS menijo, da je izid referenduma rezultat laži, medtem ko predsednik Zares Pavel Gantar kot sociolog ni presenečen, saj da je Slovenija kulturno konzervativna družba.

tvr/szo/moz/moz
© STA, 2012