Družinski zakonik po oceni NSIOS spregledal otroke s posebnimi potrebami

Ljubljana, 20. marca - Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je glede družinskega zakonika, o katerem bodo volivke in volivci odločali v nedeljo, opozoril, da so avtorji zakonika spregledali obstoj in specifičen položaj otrok s posebnimi potrebami in družin s takimi otroki.

Ljubljana.
Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, otrok s posebnimi potrebami in družin s takšnimi otroki zakonik ne omenja nikjer. Zato se sprašujejo, kakšno varnost države lahko ta del populacije pričakuje od zakonika, ki, kot pravijo, zanika njihov obstoj.

Zakonik otroka opredeljuje kot osebo, ki še ni dopolnila 18 let, razen če je že prej pridobila poslovno sposobnost. Ker definicija ne zajema oseb, ki bodo dopolnile 18 let, vendar ne bodo pridobile popolne poslovne sposobnosti, je po njihovi oceni pomanjkljiva in neustrezna.

Dokler družinski zakonik ne vsebuje opredelitev, ki predvidevajo obstoj in določajo obveznosti države pri varstvu in zaščiti najbolj ranljivih skupin, si po oceni omenjene organizacije takšen družinski zakonik ne zasluži podpore.

szo/pa/bs/tz
© STA, 2012