Nasprotujoča si stališča o družinskem zakoniku

Ljubljana, 10. marca - Vodja koordinacije Gibanja za družinski zakonik Miha Lobnik je prepričan, da je družinski zakonik dober zakon, saj nikomur ničesar ne jemlje, vsakemu otroku pa zagotavlja enake pravice ne glede na to, v kakšni obliki družine živi. Človekove pravice pripadajo vsem ljudem, je Lobnik poudaril v pogovoru za STA.

Ljubljana.
Vodja koordinacije Gibanja za družinski zakonik Miha Lobnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja koordinacije Gibanja za družinski zakonik Miha Lobnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nasprotno pa je vodja Civilne iniciative za družine in pravice otrok Aleš Primc v pogovoru za STA dejal, da družinski zakonik največ prinaša istospolnim parom, medtem ko otrokom, ki živijo z njimi, ne prinaša novih pravic.

Primc je tudi prepričan, da bo zakonik razvrednotil materinstvo in očetovstvo ter uvedel pravno podlago za uvedbo nadomestnega materinstva, ki je kot pravi, v svojem bistvu trgovina z otroki in izkoriščanje revnih žensk. Po njegovih navedbah zakonik istospolnim omogoča tudi posvojitev otroka, ki ga je prej posvojil njegov partner in ne samo biološkega otroka svojega partnerja.

Lobnik pa pravi, da zakonik istospolnim parom omogoča uveljavljanje enakih pravic in obveznosti, kot heteroseksualnim parom, razen pravice do poroke in posvojitve otroka. Zatrjuje še, da zakonik ne ureja ne nadomestnega materinstva ne umetne oploditve lezbičnih parov, prinaša pa večjo pravno varnost otrokom v stiski.

pse/ako/moz
© STA, 2012