Agencija opozarja na varnost kolesarjev in motoristov v prometu

Ljubljana, 10. marca - Zaradi sončnega vikenda je na slovenskih cestah pričakovati večje število motoristov in kolesarjev. Javna agencija RS za varnost prometa zato omenjenim udeležencem v prometu svetuje uporabo čelad, previdnost, strpnost in prilagoditev vožnje razmeram na cesti.

Ljubljana.
Motorist, motor, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Motorist, motor, promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bresternica, glavna cesta Ruta - Maribor.
Tabla, ki udeležence v prometu opozarja na večjo navzočnost kolesarjev.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kolesarji in motoristi naj se zavedajo zavedajo, da jih vozniki osebnih vozil zaradi majhne silhuete pogosto ne vidijo in jih še ne pričakujejo na cestah. Enako opozorilo namenjajo tudi voznikom osebnih vozil, saj morajo biti posebej pozorni na prisotnost kolesarjev in motoristov na vsakem ovinku.

Na agenciji kolesarjem in motoristom svetujejo, naj bodo čim bolj vidni, predvsem z nošenjem odsevnih oblačil svetlih barv, motoristi pa seveda tudi s prižganimi lučmi.

"Naj začetek motoristične sezone ne pomeni sproščanje adrenalina, preizkus zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak predvsem varno uživanje v vožnji," so na agenciji zapisali v sporočilu za javnost, ob tem pa dodali, da velja opozorilo tudi za vse ostale udeležence v prometu, saj mora vsak po najboljših močeh poskrbeti za lastno varnost in varnost drugih na cesti.

Samo v lanskem letu je po navedbah agencije na slovenskih cestah umrlo 14 kolesarjev in 28 motoristov.

ng/uk
© STA, 2012