V Skopju pokopali Gligorova

Skopje, 3. januarja - Na pokopališču v Skopju so danes pokopali nekdanjega makedonskega predsednika Kira Gligorova, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek. Pogreb je na željo Gligorova potekal v ožjem družinskem krogu brez državnih ali cerkvenih časti. Makedonska vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja, v parlamentu je potekala žalna seja.

Skopje.
Nekdanji Makedonski predsednik Kiro Gligorov.
Foto: Hina/STA
Arhiv: HinaSTA

Sedanji predsednik Makedonije Gjorge Ivanov je pred poslanci danes dejal, da je bilo življenje Kira Gligorova zgodovina makedonskega naroda. Poudaril je, da je bil Gligorov človek, ki je državo uspešno in pametno vodil skozi nemirne čase.

Gligorov je bil rojen 3. maja 1917 v Štipu na vzhodu Makedonije. V nekdanji SFRJ je bil na več visokih položajih, leta 1991 pa je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Makedonije.

Obdobje njegovega prvega mandata je prineslo splošni referendum o samostojnosti Makedonije. 8. septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki se tako ali drugače ni zapletla v spopade z Jugoslovansko armado.

aju/ms
© STA, 2012