V tednu po praznikih morda jasnejša slika oblikovanja nove vlade

Ljubljana, 2. januarja - Po praznikih se bodo ta teden nadaljevali poskusi oblikovanja vladne koalicije. Lista Virant, SLS in DeSUS do jutri pričakujejo odgovor strank glede vlade narodne enotnosti.

Ljubljana, DZ.
Predsednik DZ Gregor Virant.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, pred UPRS.
Začetek posvetovanj predsednika republike Danila Türka s poslanskimi skupinami glede podpore za mandatarja.
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, sedež SD.
Predsednik SD Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kljub stališču strank, da je vlado treba sestaviti čim prej, namreč relativnemu zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću po skoraj mesecu dni še ni uspelo pridobiti dovolj zaveznikov za sestavo vladne koalicije.

Poleg tega je t.i. sredinski trojček - Lista Virant, SLS in DeSUS - parlamentarnim strankam poslal pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v državnem zboru. Za potrebno podporo tej zamisli je sicer malo verjetnosti.

Jutri se bodo začeli tudi pogovori znotraj poslanskih skupin. Poslanci SLS bodo zasedali že zgodaj zjutraj. Če soglasja za vlado narodne enotnosti do takrat ne bo, je zanje ta ideja s tem dnem zaključena.

Vodstvo SLS naj bi se po neuradnih informacijah po praznikih sicer sestalo z Jankovićem, čeprav so koalicijsko sodelovanje z njim izključili.

Jutri se bodo do oblikovanja vlade narodne enotnosti opredelili tudi poslanci NSi.

Ob tem ni še jasno, kdaj bo predsednik republike Danilo Türk s poslanskimi skupinami opravil drugi krog pogovorov. Ti vsaj za zdaj niso predvideni.

miv/tvr/tz/miv
© STA, 2012