Svet praznično obeležil začetek novega leta

New York/Seul, 1. januarja - Nebo so minulo noč krasili ognjemeti na čast letu 2012, v katerega smo zakorakali točno opolnoči, ko se je končalo razgibano leto 2011, ki so ga zaznamovali gospodarska kriza in prelomni dogodki kot arabska pomlad, potres na Japonskem in smrt nekdanjega vodje teroristične mreže Al Kaida, Osame bin Ladna.

Avstralija, Sydney.
Novoletni ognjemet nad sydneyjsko opero in pristaniščem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prav posebno je bilo novoletno praznovanje v Beogradu, kjer so se obiskovalci po ogledu ognjemeta lahko sprehodili po novem mostu čez Savo.

Prvi so novo leto pričakali na Samoi, dve uri kasneje pa ga je pozdravila 1,5-milijonska množica v Sydneyju. Avstraliji je sledil Tokio, kjer pa je praznovanje danes omračil močan potres, ki pa po dosedanjih podatkih ni zahteval žrtev ali gmotne škode.

Postopoma je v novo leto stopala Rusija, saj so ga med zadnjimi v državi so ga dočakali na moskovskem Rdečem trgu, kamor je prišlo osem ur za Vladivostokom.

Četrt milijona ljudi je prihod novega leta dočakalo v Londonu, ki bo letos gostil poletne olimpijske igre. Začetek leta je obeležil z ognjemetom v olimpijskih barvah.

V New Yorku pa so odštevanje do začetka novega leta povezali s tradicionalnim spuščanjem kristalne krogle, ki sta jo zagnala pop pevka Lady Gaga in mestni župan Michael Bloomberg.

nam/mlj/mlj
© STA, 2012