Slovenski vojaki na Kosovu med prazniki pričarajo tudi nekaj domačega vzdušja

Peć, 31. decembra - Od konca septembra na Kosovu v okviru sil Kfor služi že 24. kontingent Slovenske vojske, ki šteje 300 pripadnikov. Večina jih je nastanjena na zahodu Kosova v bazi Villaggio Italia, v prevodu vas Italija, ki je postavljena v bližini mesta Peć. In baza je v njihovem prostem času med šestmesečno misijo tudi njihovo celotno življenjsko okolje.

Kosovo.
Slovenski pripadniki Kfor pred cestno zaporo v naselju Rudare.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Prostega časa nimajo na pretek, tudi praznike večina preživlja delovno. Maneverske čete so na položajih cele praznike, zanje ni praznovanja, je razložila Saša Galičič, ki poveljuje logističnemu vodu. Tisti, ki so bili za božič prosti, pa so po njenih besedah imeli veliko dela tudi s pripravami na proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na katero sta prišla tudi ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.

Od 5. januarja 2000, ko so prvi slovenski vojaki začeli opravljati naloge v operaciji Kfor, se je na tem območju zvrstilo 4090 pripadnikov Slovenske vojske.

tz/szo/tz
© STA, 2011