Pred petimi leti smo prevzeli evro

Ljubljana/Frankfurt, 1. januarja - Danes mineva pet let od prevzema evra v Sloveniji. Istočasno Evropa obeležuje tudi deseto obletnico uvedbe evrskih bankovcev in kovancev.

Velika Britanija, London.
Evro, denar, bankovci.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Slovenija se je 1. januarja 2007 kot prva od novih članic EU pridružila dotedanjim 12 članicam območja evra. Čez leto dni sta ji nato sledila Malta in Ciper, čez dve leti je evro prevzela Slovaška, lani pa je skupno valuto uvedla tudi Estonija. Vse skupaj si evro v 17 članicah danes deli 332 milijonov prebivalcev.

Slovenija je po zgledno izpeljanih pripravah evro prevzela v znamenju optimizma. Prvi dve leti evra v Sloveniji sta zaznamovali visoka gospodarska rast in inflacija, ki pa je bila le deloma vezana na uvedbo nove valute.

Ob vseh siceršnjih pozitivnih učinkih za gospodarstvo je prevzem evra v Sloveniji povzročil tudi negativna gibanja. Prišlo je do izjemne rasti zadolževanja bank in podjetij, kar danes povzroča številna insolvenčne postopke in zavira gospodarsko okrevanje.

Gospodarska kriza in sedaj še dolžniška kriza v območju evra sta povzročili, da obe obletnici minevata v bolj pesimističnem ozračju. Prihodnja leta slovenskega članstva v evrskem območju bodo zaradi tesnejše fiskalne in gospodarske integracije verjetno precej drugačna od prvih pet let.

jes/fz
© STA, 2012