Uveljavljati se začenja socialna reforma

Ljubljana, 1. januarja - Z novim letom se začne uveljavljati nova socialna zakonodaja. Pravici do varstvenega dodatka in državne pokojnine, do zdaj del sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, sta preoblikovani v novi pravici s področja socialnega varstva. Socialne prejemke bodo do izdaje novih odločb izplačevali v obliki akontacij.

Vse pravice bo treba uveljavljati na centru za socialno delo. Ko bo center prvič odločal o kateri koli pravici po novem zakonu, bo preveril tudi, ali in v kakšni višini je posameznik upravičen do vseh drugih pravic in subvencij, do katerih je bil do takrat upravičen na podlagi drugih odločb. Pravice iz javnih sredstev po novem zakonu se bodo v tem primeru priznale z dnem, ko začne veljati tista pravica, zaradi katere je center odločal po novem zakonu.

V skladu z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih bo denarna socialna pomoč v dveh višinah. Trajno nezmožni za delovno aktivnost ali starejši bodo skupaj z varstvenim dodatkom dobili 450 evrov. Za začasne prejemnike denarne socialne pomoči pa je sicer predviden znesek 288 evrov, vendar bo zaradi interventnega zakona ta znesek 260 evrov.

pse/tz
© STA, 2012