Maribor s partnerskimi mesti bo letos Evropska prestolnica kulture

Maribor, 1. januarja - Vzhodna Slovenija bo s portugalskim Guimaraesom letos gostila Evropsko prestolnico kulture. V Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Velenju, Novem mestu in na Ptuju se bo zvrstilo več tisoč dogodkov, namenjenih kulturni obuditvi teh krajev. Uradno odprtje največjega kulturnega projekta v zgodovini samostojne Slovenije bo 14. januarja.

Maribor, Lent.
Mesto Maribor.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Maribor 2012 je prva in edina slovenska Evropska prestolnica kulture od leta 1985, ko so kot prve ta naziv nosile Atene. Mesto, ki je nosilec tega naziva, v določenem letu izvede vrsto kulturnih dogodkov, ki so zaradi nominacije mesta za kulturno prestolnico posebej na očeh evropske in svetovne kulturne javnosti. V zadnjem času je vse bolj pomemben tudi širši družbeni in gospodarski vpliv projekta.

V Mariboru in partnerskih mestih so pripravili program, ki obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov. Med njimi so tako umetniški vrhunci kot posegi v prostor s ciljem reanimacije mesta ter okoljski in socialni projekti.

ase/mce
© STA, 2012