20 let Slovenije: Gospodarstvo uspešno skozi preobrazbo, pomanjkanje reform otežuje izhod iz krize

Ljubljana, 18. junija - Slovensko gospodarstvo sta ob osamosvojitvi prizadela izguba trgov in ponovna rast inflacije, kmalu so stekli procesi denacionalizacije in privatizacije. Pravila tržne ekonomije je kot majhno, odprto gospodarstvo vzpostavilo brez večjih pretresov, danes pa se spopada s posledicami svetovne gospodarske krize, iz katere se nikakor ne more izviti.

Kot enega prvih korakov po razglasitvi lastne države je Slovenija uvedla lastno valuto tolar, ki ga je 1. januarja 2007 nadomestil evro.

Prva leta so bila za gospodarstvo zelo težka. Podjetja so se soočila z izgubo jugoslovanskih trgov in posledično velikim padcem proizvodnje. Jeseni 1992 je bila sprejeta zakonodaja o lastninjenju družbenega premoženja, sledila je sanacija neprivatiziranih izgubarskih podjetij, v začetku novega tisočletja pa se je pospešil proces konsolidacije lastništva.

Kriza, ki je jeseni 2008 izbruhnila v ZDA in se hitro razširila po vsem svetu, je razkrila ranljivost podjetij, ki so se zanašala na neusahljivost bančnih virov. Številna so se znašla v stečaju ali prisilni poravnavi in bila prisiljena v odpuščanje delavcev.

bg/bg
© STA, 2011