Ustavni sodniki o pokojninski reformi na predhodni obravnavi

Ljubljana, 3. februarja - Ustavno sodišče bo zahtevo državnega zbora za presojo posledic, ki bi jih lahko imela zavrnitev pokojninske reforme na referendumu, predhodno obravnavalo že danes. Na dnevnem redu pa je tudi zahteva za oceno ustavnosti zakona o poroštvu države za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra.

Državni zbor je na ustavno sodišče sredi januarja posredoval zahtevo za presojo, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oz. zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Po njegovem mnenju je presoja potrebna, ker že zdaj prihaja do neustavnega stanja. Veljavni zakon je namreč v nekaterih delih neustaven.

Zahtevo za ustavno presojo zakona o poroštvu države za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra pa je julija lani zahtevala skupina poslancev SDS, SLS in SNS. Med drugim jih je zmotil znesek, saj zakon "predvideva izdajo poroštev, ki so skoraj enaka četrtini državnega proračuna in presegajo finančne zmogljivosti države".

pse/bg/tz/td
© STA, 2011