Zaradi posledic okužbe z novo gripo v slovenjgraški bolnišnici umrl kronični bolnik

Slovenj Gradec, 13. januarja - V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je ponoči zaradi posledic okužbe z virusom nove gripe umrl starejši kronični bolnik. Na oddelku za interno medicino se trenutno zdravijo tri osebe, pri katerih je okužba potrjena, in pet bolnikov, pri katerih obstaja sum okužbe, so sporočili iz slovenjgraške bolnišnice.

Slovenj Gradec.
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Virus nove gripe se je razširil leta 2009 in zajel ves svet. Svetovna zdravstvena organizacija je 11. junija tega leta razglasila šesto, najvišjo stopnjo pandemske pripravljenosti gripe.

V Sloveniji so prvi primer okužbe z novo gripo potrdili 19. junija 2009, prvo smrtno žrtev pa so zabeležili 3. novembra tega leta, ko je v ljubljanskem kliničnem centru umrla kronična bolnica srednjih let. Novembra in decembra tega leta je nova gripa pri nas terjala 13 življenj, že decembra pa je začelo število okuženih med prebivalstvom postopoma upadati.

Svetovna zdravstvena organizacija je konec pandemije nove gripe razglasila 10. avgusta lani. Po podatkih iz tistega časa je nova gripa zahtevala 18.449 smrtnih žrtev, prizadela pa je več kot 200 držav.

spc/td/miv
© STA, 2011