Rusija začasno prepovedala uporabo letal tupoljev 154B

Moskva, 2. januarja - Ruska agencija za promet je danes vsem letalskim prevoznikom v državi odredila, da morajo nemudoma prenehati uporabljati letala tupoljev 154B, dokler pristojni organi ne bodo ugotovili vzroka za sobotni požar in eksplozijo na potniškem letalu.

Na letalu tupoljev 154B na letališču v sibirskem mestu Surgut je včeraj najprej izbruhnil požar, nato pa je odjeknila še eksplozija. Pri tem so umrli trije ljudje, več deset je bilo poškodovanih.

Tupoljev 154B je najpogostejša različica tupoljeva 154, ki je v uporabi od začetka 70. let 20. stoletja. To letalo pogosto uporabljajo v Rusiji, pa tudi v nekaterih drugih državah, kot so Iran in bivše sovjetske republike.

Zaradi pravil glede hrupa so mu sčasoma prepovedali letenje v večji del Evrope, ruski nacionalni prevoznik Aeroflot pa ga je prenehal uporabljati pred letom dni.

To letalo je bilo v svoji dolgi zgodovini vpleteno v več kot 30 nesreč s smrtnim izidom. Med drugim je letalo tega tipa strmoglavilo aprila lani pri Smolensku na zahodu Rusije, ko je bil ubit poljski predsednik Lech Kaczynski.

jav/ms
© STA, 2011