Gbagbo modrim čeladam očita streljanje na civiliste

Abidjan/Nairobi, 2. januarja - Samooklicani predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo je znova zahteval umik mirovnih sil Združenih narodov iz države, saj naj bi streljali na civiliste.

V sredo je jezna množica napadla konvoj Združenih narodov in pri tem z mačeto ranila enega vojaka. Gbagbo je v luči tega incidenta včeraj ocenil, da so modre čelade svoje orožje usmerile proti civilistom, kar ni v skladu z vlogo mirovne misije, zato morajo oditi.

Medtem se je v reševanje krize v Slonokoščeni obali vključil tudi kenijski premier Raila Odinga. Odinga svojo misijo danes začenja z obiskom pri nigerijskemu predsedniku Goodlucku Jonathanu, predsedujočemu Zahodnoafriški gospodarski skupnosti (Ecowas), nato pa bo jutri skupaj s posredniki Ecowasa odpotoval še v Slonokoščeno obalo.

To državo že dober mesece dni pretresa spor za oblast med Gbagbojem na eni in Alassaneom Ouattaro na drugi strani. Slednjega kot zmagovalca predsedniških volitev 28. novembra priznavajo tako Združeni narodi in Evropska unija kot tudi Afriška unija, a Gbagbo kljub pritiskom ne želi sestopiti z oblasti.

jav/ms/ms
© STA, 2011