Rousseffova prisegla kot prva predsednica Brazilije

Brasilia, 1. januarja - Dilma Rousseff je danes prisegla za predsednico Brazilije. 63-letna Rousseffova, ki je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev 31. oktobra, je tako postala prva ženska na tem položaju v zgodovini Brazilije. Nasledila je priljubljenega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo.

Brazilija.
Brazilska predsednica Dilma Rousseff.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Sao Bernardo.
Prva brazilska predsednica Dilma Roussef.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua//STA

Brazilija.
Brazilska predsednica Dilma Rousseff.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V prvem nagovoru narodu po prisegi je Rousseffova obljubila, da bo ščitila najbolj ranljive v brazilski družbi in da bo "vladala za vse". Večkrat se je tudi poklonila predhodniku Luli in napovedala, da bo sledila njegovim dosežkom, predvsem na področju zmanjševanja revščine in promocije blaginje.

Pred njo so vsekakor težke naloga. V dveh mandatih Lule se je 29 milijonov Brazilcev izkopalo iz revščine. Danes več kot polovica od 191 milijonov prebivalcev pripada srednjemu razredu, gospodarska rast pa naj bi bila v letu 2010 7,6-odstotna.

A država nazaduje na področjih zdravstva in šolstva, reforme davčnega, pokojninskega in političnega sistema pa so postale nujne. Državo, ki bo leta 2014 gostila svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa olimpijske igre, poleg tega pestijo preobremenjene ceste in letališča.

aju/sk/miv
© STA, 2011