V novo leto že vstopili Kiribati in Nova Zelandija

Bairiki/Auckland, 31. decembra - V novo leto 2011 so danes prvi vstopili prebivalci majhnega tihomorskega otočja Kiribati in sicer natanko ob 11. uri po srednjeevropskem času. Za njimi so novemu letu nazdravili na Novi Zelandiji, nato pa še v Avstraliji, medtem ko zadnje ure starega leta odštevajo v Aziji in Evropi. Zadnji bodo novo leto dočakali na Havajih.

Ob 12. uri po srednjeevropskem času so novo leto praznovali tudi na Tongi, dve uri kasneje pa je ognjemet razsvetlil avstralski Sydney. Tam se je v pristanišču zbralo okoli 1,5 milijona ljudi, ki so občudovali ognjemet z znamenitega Pristaniškega mostu.

Sledila bodo druga mesta v Aziji, Evropi in ZDA. Kot zadnji, 24 ur po Kiribatiju, bodo v novo leto vstopili prebivalci Havajev.

Medtem ko bodo ljudje po Evropi že popili šampanjec in pospravili rakete in petarde, bodo Brazilci v Riu de Janeiru še tri ure plesali do novega leta. V New Yorku se bo to začelo v soboto ob 6. uri po srednjeevropskem času. Na ulice Times Squarea se bo po pričakovanjih zgrnilo okoli milijon ljudi, da bi pričakali tradicionalno spuščanje krogle tik pred polnočjo.

sg/vr/mlj/mlj
© STA, 2010