Estonija prevzela evro

Tallinn, 1. januarja - Z ogromnim ognjemetom ob prehodu v novo leto, a brez opaznega navdušenja med državljani je Estonija kot 17. država prevzela evro. S tem je država z 1,3 milijona prebivalcev, ki se je osamosvojila leta 1991 in leta 2004 postala članica EU, uvedla skupno evropsko valuto kot prva izmed republik nekdanje Sovjetske zveze.

Estonija, Talinn.
Estonija je kot 17. država prevzela evro.
Estonski premier Andrus Ansip.
Foto: Xinhua/STA

Estonija, Talinn.
Estonija je kot 17. država prevzela evro.
Estonski premier Andrus Ansip.
Foto: Xinhua/STA

Vključitev Estonije v območje evra sovpada z globoko krizo pred 12 leti uvedene denarne enote. Zaradi globoke zadolženosti so morale članice območja evra že priskočiti na pomoč Grčiji in Irski, zdaj pa se bojijo, da bodo pomoči potrebne tudi Portugalska, Španija in Italija. Zato številni Estonci dvomijo, da je zamenjava krone za evro v tem trenutku dobra odločitev.

A gospodarstvo male baltske države je brez dvoma odlično pripravljeno. Estonija je kljub finančni krizi in ob neobičajno strogih varčevalnih ukrepih suvereno izpolnila pogoje za prevzem evra. Tako se lahko denimo pohvali s proračunskim primanjkljajem v višini zgolj 1,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

bg/fz
© STA, 2011