Pahor: Prihodnje leto je prav lahko tudi prebojno leto

Ljubljana, 31. decembra - Prihodnje leto je prav lahko tudi prebojno leto, je v novoletni poslanici dejal predsednik vlade Borut Pahor. Po njegovih besedah je Slovenija v letu 2009 preživela najhujši udarec recesije, v letu, ki mineva, pa je začela s počasnim, a gotovim gospodarskim in socialnim okrevanjem.

Ljubljana, DZ.
Premier Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot pravi Pahor, smo v teh dveh letih krize z močnimi ukrepi socialne politike obdržali dovolj veliko stopnjo socialne povezanosti družbe. Že letos pa smo hkrati začeli sprejemati odločitve za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, ker lahko le tako dolgoročno zagotovimo vzdržno rast blaginje vseh naših ljudi.

Po besedah predsednika vlade so mnogi ukrepi, ki bodo zmanjševali strošek delovne sile, dinamizirali trg dela, zmanjševali strošek države, zagotovili vzdržnost pokojninske in zdravstvene blagajne, nepopularni. Toda v enaki meri so neizogibni, če želimo razvojno napredovati v skupno korist.

Vlada bo vse te ukrepe pripravila in sprejela, napoveduje premier in dodaja, da je skupaj s politično večino v parlamentu zanje pripravljena in dolžna sprejeti vso odgovornost. Te odgovornosti pa ne želi prenašati na ljudi, razen kolikor bodo to sami želeli.

tz/td
© STA, 2010