Danes naj bi določili rok za zbiranje podpisov za referendum o pokojninski reformi

Ljubljana, 31. decembra - Predsednik DZ Pavel Gantar naj bi danes določil 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o pokojninski reformi. Nejasno pa je, kdaj bo zbiranje podpisov steklo. Pobudniki predlagajo 3. januar, vendar še ni znano, če bodo upravne enote do tega datuma že pripravljene, zato bi lahko postopek prestavili za dan ali dva.

Ljubljana, DZ.
Predsednik DZ Pavel Gantar.
Foto: Tina Kosec/STA

V četrtek opolnoči se je iztekel rok, do katerega je bilo mogoče vložiti zahtevo za razpis referenduma o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je DZ po vetu državnega sveta znova potrdil minuli teden. Pobudo za razpis referenduma je že po prvem sprejetju zakona v DZ, sredi decembra, vložila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Vodja poslancev SD Dušan Kumer je včeraj napovedal, da bodo po določitvi roka poslanci iz vrst SD, Zares in LDS predvidoma prihodnji teden vložili pobudo za ustavno presojo referenduma. O pobudi bodo odločali na izredni seji DZ, ki naj bi bila okoli 10. januarja.

Gantar je v torek sicer pojasnil, da bo zbiranje začasno ustavil, če bo DZ med tem referendumsko pobudo posredoval v presojo ustavnemu sodišču.

miv/tz
© STA, 2010