Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Madžarska prevzema predsedovanje EU

Bruselj/Budimpešta, 1. januarja - Predsedovanje EU je danes za šest mesecev prevzela Madžarska. Glavni izziv unije ostaja kriza v območju evra, a rotirajoče predsedstvo pri tem ne igra vodilne, temveč oporno vlogo. Značilno madžarski prioriteti sta podonavska regija in integracija Romov, sicer pa želijo Madžari predvsem zagotoviti gladko delovanje unije.

Madžarska je prva novinka, ki bo predsedovala po uveljavitvi lizbonske pogodbe, sicer pa za Slovenijo in Češko tretja. Slovenska soseda bo poskušala do konca izvesti program, ki ga je v predsedujočem triu pripravila skupaj z Belgijo in Španijo. Vloga predsedujoče države je sicer po uveljavitvi lizbonske pogodbe skromnejša.

Glavni izziv za unijo tudi v prvi polovici novega leta ostaja kriza v območju evra, vendar projekt reševanja evra ni v rokah rotirajočega predsedstva, poleg tega pa Madžarska ni članica območja evra.

Madžarska pričakuje, da bo Hrvaška med njenim predsedovanjem uspela končati pristopna pogajanja z EU ter odločno podpira vstop Romunije in Bolgarije v schengenski prostor, načrtovan za marec, ki pa mu Francija in Nemčija nasprotujeta.

sk/jk
© STA, 2011