Varnostni svet ZN v novo leto v novi sestavi pod vodstvom BiH

New York, 1. januarja - Nestalne sedeže v Varnostnem svetu ZN bodo danes za naslednji dve leti zasedle Kolumbija, Portugalska, Nemčija, Indija in Južnoafriška republika. Varnostni svet bo sicer januarja delal pod predsedovanjem Bosne in Hercegovine, ki jo želi v najpomembnejšem organu ZN leta 2012 zamenjati Slovenija.

Do 31. decembra letos v Varnostnem svetu od nestalnih članic ostajajo še Bosna in Hercegovina, Brazilija, Gabon, Nigerija in Libanon. Stalne sedeže v Varnostnem svetu imajo ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Za vzhodnoevropsko skupino, ki ima v Varnostnem svetu le en nestalni sedež, lani ni bilo volitev. Za naslednico Bosne in Hercegovine pa se potegujejo Azerbajdžan, Slovenija in Madžarska.

Letos bodo v Varnostnem svetu sedele štiri države, ki so poleg Japonske glavne kandidatke za pridobitev stalnega sedeža v tem organu. To so Brazilija, Nemčija, Indija in Južnoafriška republika. Sicer pa bo v Varnostnem svetu sedelo deset od 20 članic skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20.

sk/rp/sk
© STA, 2011