Leto 2011 je mednarodno leto gozdov

Ljubljana, 1. januarja - Združeni narodi so leto 2011 razglasili za mednarodno leto gozdov. V tem letu si bodo po vsem svetu prizadevali povečati osveščenost ljudi o pomenu trajnostnega gospodarjenja z gozdovi. S številnimi dogodki bo leto gozdov obeležila tudi Slovenija, ki je z okoli 60 odstotki pokritosti z gozdom tretja najbolj gozdnata evropska država.

Prevalje, enota Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jošt Jakša.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana, ministrstvo za kmetijstvo.
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jošt Jakša.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Prav zaradi tega je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana dejstvo, da je leto 2011 razglašeno za mednarodno leto gozdov, za Slovenijo zelo pomembno. Slovenija bo v aktivnostih, ki jih ministrstvo pripravlja v sodelovanju s številnimi drugimi partnerji, sledila ciljem, ki so si jih zastavili Združeni narodi, potekale pa bodo pod geslom Gozdovi za ljudi.

Direktor Zavoda za gozdove Jošt Jakša pa meni, da je ključ do uspeha družbe na področju lesa in gozdov v pridobivanju zavesti, da je les obnovljiv vir, človeku in okolju prijazen material in da ga v nasprotju z mnogimi drugimi dobrinami lahko pričakujemo tudi v prihodnosti.

vpu/bg
© STA, 2011