Po novem več upravičencev do brezplačnih integracijskih programov

Ljubljana, 1. januarja - V veljavo je stopila nova uredba o integraciji tujcev, ki širi krog upravičencev do brezplačnih integracijskih programov.

Državljani tretjih držav, ki imajo izdano dovoljenje za začasno prebivanje z veljavnostjo najmanj enega leta, lahko koristijo do 60 ur učenja jezika in do 30 ur seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo oziroma do 60 ur enotnega programa.

Tisti, ki zadnje leto prebivajo v Sloveniji in imajo dovoljenje za začasno prebivanje izdano z veljavnostjo enega leta oziroma imajo dovoljenje za stalno prebivanje, ter njihovi družinski člani so upravičeni do 180 ur učenja jezika in 30 ur seznanjanja z zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo oziroma do 180 ur enotnega programa. Enake pravice imajo družinski člani državljanov Slovenije ali drugih držav Evropskega gospodarskega prostora.

Do brezplačnega prvega preizkusa znanja iz jezika so upravičeni vsi, ki so se udeležili programa učenja slovenskega jezika v obsegu 180 ur in so bili v programu prisotni vsaj 80 odstotkov ur.

der/miv
© STA, 2011