Romunska vlada preživela glasovanje o nezaupnici

Bukarešta, 20. decembra - Romunska vlada premiera Emila Boca je danes prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je zahtevala opozicija. S tem lahko vstopi v veljavo tudi eden od zakonov o plačah javnih uslužbencev za leto 2011, ki ga je premier Boc prejšnji teden vezal na zaupnico. Za četrtek je sicer že napovedano novo glasovanje o nezaupnici vladi.

Opozicija bi za izglasovanje nezaupnice potrebovala 236 glasov, zbrala pa jih je le 190. Premier Boc je ob uspešno prestani nezaupnici v parlamentu dejal, da sta zmagala razum in varnost proti populizmu.

Sprejetje zakona o plačah javnih uslužbencev je predvideno v dogovoru o finančni pomoči v višini 20 milijard evrov, ki ga je Romunija sklenila z Mednarodnim denarnim skladom in Evropsko unijo, s katero bi Bukarešta zmanjšala primanjkljaj in premostila recesijo.

Romunska vlada je sicer v minulih dveh letih odpustila 70.000 javnih uslužbencev, zmanjšala njihove plače za 25 odstotkov, prav tako pa je dvignila davek na dodano vrednost z 19 na 24 odstotkov.

sg/jav/jav
© STA, 2010