Delojemalci pri državnem svetu za veto na pokojninski zakon

Ljubljana, 15. decembra - Interesna skupina delojemalcev pri državnem svetu se je danes odločila, da državnemu svetu predlaga odločanje o vetu na novi pokojninski zakon, ki ga je DZ sprejel v torek, je za STA povedal vodja interesne skupine Dušan Semolič. Seja državnega sveta, na kateri bi odločali o predlogu veta, bo predvidoma prihodnji torek.

Ljubljana.
Vodja interesne skupine delojemalcev pri DS Dušan Semolič.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja interesne skupine delojemalcev pri DS Dušan Semolič.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zveza svobodnih sindikatov pa bo ob 14.30 državnemu zboru predložila več kot 2500 podpisov, ki so pogoj, da predsednik državnega zbora razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum o pokojninskem zakonu.

Sindikat upokojencev pri zvezi je že sporočil, da se bo pridružil vsem aktivnostim zveze tako pri razpravi v državnem svetu kot pripravah na referendum, če odgovorni ne bodo spoznali neustreznosti rešitev.

Državni zbor je včeraj sprejel zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2011. Z njim naj bi dvignili dejansko upokojitveno starost in podaljšali delovno aktivnost. Reformo so sprejeli s pomočjo opozicijske SLS, medtem ko so v koalicijski DeSUS glasovali proti.

apo/pse/apo
© STA, 2010