Ernst & Young Sloveniji za letos napoveduje 1,3-odstotno rast

London/Ljubljana, 13. decembra - Slovenija bo po ocenah svetovalne družbe Ernst & Young letos zabeležila 1,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda, v naslednjih letih pa se ji obeta postopna krepitev gospodarske rasti. Vrhunec naj bi ta dosegla okoli leta 2014 in sicer z dinamiko okoli treh odstotkov.

Gospodarska dinamika naj bi se tako v primerjavi z leti pred izbruhom krize precej upočasnila, kar pri Ernst & Youngu pripisujejo dejstvu, da se dohodkovna konvergenca s povprečjem v EU počasi zaključuje, rast pa obenem zavirajo nekatere strukturne pomanjkljivosti.

Ernst & Young med drugim ugotavlja, da se Sloveniji ni uspelo otresti inflacijske rasti, tako da naj bi se inflacija ob gospodarskem okrevanju znova okrepila ter približala trem odstotkom. Svetovalna družba zato opozarja pred morebitnim popuščanjem interesnim skupinam v luči državnozborskih volitev leta 2012, kar bi lahko imelo negativne posledice na stroškovno konkurenčnost države.

Kljub tem težavam pa Ernst & Young ugotavlja, da bonitetna ocena Slovenije ni bila prizadeta in ostaja visoka, kar državi omogoča več manevrskega prostora pri varčevanju in soočanju s ključnimi izzivi.

jes/mke
© STA, 2010