Akademija za demokracijo poziva k rehabilitaciji pravne kulture v Sloveniji

Ljubljana, 8. decembra - Društvo Akademija za demokracijo je danes predstavilo svoj poziv k rehabilitaciji pravne kulture v Sloveniji. Po mnenju članov in sodelavcev društva številne afere v letošnjem letu opozarjajo, da zavestne zlorabe prava postajajo način delovanja tistih, ki so najbližje vzvodom odločanja.

Ljubljana. Ustanovni član društva Akademija za demokracijo Rok Svetlič. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Ustanovni član društva Akademija za demokracijo Rok Svetlič.
Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana. Sodelavec društva Akademija za demokracijo Urban Vehovar. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Sodelavec društva Akademija za demokracijo Urban Vehovar.
Foto: Tina Kosec/STA

Ustanovni član društva Rok Svetlič in sodelavec društva Urban Vehovar sta prepričana, da so razmere v državi alarmantne bolj, kot je mogoče razbrati iz poročil medijev. Po besedah Svetliča se vzroke za krizo pravne kulture navadno išče v vprašljivi moralni integriteti, spregleda pa se sistemski vzrok, to je pomanjkljiv ugled prava v skupnosti.

Vehovar izraža bojazen, da bo Slovenija v letu 2011 dokončno zavila v neko formo mehke diktature oziroma mehkega totalitarizma. Po njegovih besedah je vse bolj očitno, da se v državi pripravlja teren za vzpostavitev osebe, ki bo v politični prostor vstopila v vlogi odrešenika, kar pa bi pomenilo dokončen zaton demokracije.

V društvu Akademija za demokracijo delujejo filozofi, sociologi, pravniki, ekonomisti, komunikologi, teologi, zgodovinarji in predstavniki drugih področij.

bs/ako/ako
© STA, 2010