Vlada bo uresničila napoved o odpovedi kolektivne pogodbe

Ljubljana, 21. oktobra - Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je na današnji novinarski konferenci po seji vlade izrazila obžalovanje nad tem, da tudi tokrat na sindikalni strani ni bilo zadostne podpore za aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač.

Napovedala je, da bo jutri tako sindikatom s priporočeno pošto vročena odpoved kolektivne pogodbe za javni sektor, odpoved pa bo objavljena tudi v uradnem listu.

Hkrati bodo sindikatom ponudili novo kolektivno pogodbo, ki pa se bo od sedanje razlikovala le v 50. členu. Ta bo po ministričinih besedah določal izplačilo odprave plačnih nesorazmerij v dveh zaporednih letih, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka.

Nova kolektivna pogodba bo veljavno sklenjena, če jo bodo podpisali sindikati, ki predstavljajo več kot 40 odstotkov zaposlenih. Če v šestih mesecih ne bo dovolj podpisov, pa bodo plače uredili z zakonom, je še napovedala ministrica.

Premier Borut Pahor pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je bila poteza vlade glede odpovedi kolektive pogodbe neizogibna.

ago/tz/miv
© STA, 2010