Po začetku stavke danes prvi sestanek vladne in sindikalne strani

Ljubljana, 28. septembra - Za del zaposlenih v javnem sektoru se začenja drugi stavkovni dan. Njihove sindikalne predstavnike je vlada za danes povabila na pogovore. Z njimi naj bi se sestali generalna sekretarka vlade Helena Kamnar in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Ljubljana.
Stavka dela javnega sektorja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Stavka dela javnega sektorja leta 2010.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Stavka dela javnega sektorja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na sindikalni strani so prvi dan stavke ocenili, da je ta potekala po začrtanem scenariju. Stavki so se pridružili policisti, cariniki, veterinarji, zaposleni na upravnih enotah, RTV Slovenija, del zaposlenih v zdravstvu, sociali in kulturi. Po ocenah stavkovnega odbora naj bi jih stavkalo okrog 80.000, po vladnih ocenah naj bi jih bilo okoli 27.000.

Državljani stavke za zdaj niso (pre)močno občutili. Zaposleni v javnem sektorju morajo namreč vrsto nalog zagotavljati tudi v času stavke. Delo je bilo ponekod upočasnjeno, drugod so delali še temeljiteje kot sicer. Najbolj se je stavka poznala na mejnih prehodih, kjer so policisti in cariniki temeljito izvajali nadzor in so predvsem v tovornem prometu nastajale kolone.

tz/arh
© STA, 2010